Nederlandse arbiter straft domeinkapen af

Domeinkapers moeten op hun tellen gaan passen. Jarenlang konden zij straffeloos domeinnamen opeisen, maar vanaf woensdag hangt hen een straf van maximaal zevenduizend euro boven het hoofd. Dat bevestigt een woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Daarmee krijgt het arbitrage-instituut van de SIDN eindelijk een wapen in handen om domeinkapers aan te pakken. In Europa loopt Nederland met deze aangescherpte maatregel voorop. Andere Europese landen vertrouwen op de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom van de VN in Genève. De maximumstraf die de arbitragecommissie van de VN kan opleggen, is niet meer dan dat een domeinkaper de naam – waar het onrechtmatig gebruik van maakt – moet overdragen aan de eiser.

Sinds de oprichting van de VN-arbitragecommissie zijn er 4400 zaken voorgekomen. Een grootgebruiker van de arbitragecommissie is Philips, zo blijkt uit een onderzoek van bureau Shieldmark. Philips heeft de afge- lopen twee jaar 47 procedures aangespannen. De geschillen gingen over namen als philipssucks.com, sonyphilips.com en philips4u.com. Van alle zaken won Philips er 31, verloor het er zes en eindigden er tien in een schikking.

Onlangs boekte het technologieconcern een overwinning over de domeinnaam fuckphilips.com. Wie deze naam intikte, kwam uit bij de site van Samsung. De site fucksony.com is nog altijd in de lucht. Of Samsung achter deze sites zit, is zeer twijfelachtig.

Veel waarde heeft de victorie niet voor Philips, aldus Bas Kist van Shieldmark. “Dezelfde kaper kan volgende week weer toeslaan met een domeinnaam als philipsfuck.com.” Extra vreemd is het dat de eiser, in dit geval Philips, opdraait voor de kosten – 1500 euro per zaak - om een arbiter in te schakelen, terwijl de gedaagde na arbitrage alleen de domeinnaam verliest.

  • E-mail dit Artikel
  • RSS feeds
  • Nieuwsbrief